Mijn TV meubel

Ikea Besta met houten plank

Het meubelstuk in huis waar ik het meest trots op ben is mijn tv meubel. Het past helemaal in de Scandinavische woonstijl. Ik krijg er altijd veel vragen over, dus daarom zet ik alle info even op een rij!

Het tv meubel bestaat uit 2 onderdelen, de witte kastjes en een plank. De witte kastjes zijn Bestå kastjes van Ikea. Ik heb een muur van iets meer dan 3 meter breed, waar ik de kastjes tegen aan wilde zetten. Een kastje is 60 cm breed, dus heb ik twee dubbele en een enkele naast elkaar gezet. Je kunt er verschillende deurtjes bij kopen, ik koos voor hoogglans wit. Vergeet ook niet om drukbeslag mee te nemen, want met een plank er bovenop krijg je de deurtjes op geen andere manier open. De kastjes monteren is easy peasy, ja echt waar! Ikea en makkelijke montage zonder al te veel schroefjes overhouden, het kan! Vervolgens zet je ze naast elkaar. Een witte hoogglans kast is al mooi, strak en chique. Maar ik wilde graag een houten plank er op, zodat het geheel iets warmer oogt.

Een houten plank dus. Bij de bouwmarkten kun je bijvoorbeeld steigerhout of spaanplaat vinden en op maat laten zagen. Via marktplaats kun je misschien oude kaasplanken op de kop tikken. Kies wat het beste bij je stijl past. Ik heb meerdere meubels van eikenhout, dus ik wilde graag een eiken plank. Dit is duurder dan bijvoorbeeld steigerhout, en ook niet overal en in elke lengte te krijgen. Bouwmarkten hebben over het algemeen planken tot 2,50 of 2,80m. Ik kwam in mijn zoektocht uiteindelijk terecht bij een houtzagerij hier in de buurt. Daar kon ik na een aantal weken geduld mijn bestelling,  een hele mooie op maat gemaakte eiken plank, ophalen. 3 meter lang en 44 cm diep! De 4 cm dikke plank ligt los op de kastjes, hij is vrij zwaar en blijft daardoor goed op zijn plek liggen. De plank kocht ik onbehandeld, om de plank een beschermlaagje te geven heb ik hem in de olie gezet. Dezelfde olie (van Woood), gebruik ik ook voor de andere kast en tafels, zodat het echt één geheel is.

De tv hangt links van het midden en de kabels zijn zoveel mogelijk weggewerkt (dat betekent ook gaten maken aan de achterkant van de kastjes). Alle “troep” die je niet wilt zien zit keurig achter de deurtjes. Aan de rechterkant is superveel ruimte om elke keer weer opnieuw een mooi hoekje te stylen. Maar in de Scandinavische stijl geldt ook: less is more! Doordat het meubel over de gehele breedte van de muur staat en de accessoires allemaal in dezelfde kleuren zijn, oogt het geheel vrij rustig. Dit is natuurlijk geheel naar eigen smaak in te vullen. Overigens, de afstandsbediening doet het niet door de deurtjes heen, hou daar rekening mee!

Update 29-01-2017: Antwoorden op de meest gestelde vragen.

– De hoogte van de Besta kastjes is 38 cm. De diepte van de kastjes is 40 cm.
– De houten plank is 44 cm diep. De plank steekt aan de achterkant uit, zodat er genoeg ruimte is om snoeren e.d. mooi weg te werken.
– Als de kastjes strak tegen elkaar aan staan, zie je niet of nauwelijks een kier ertussen.
– De deurtjes zijn hoogglans wit. Als je er op drukt springen ze open, d.m.v. het drukbeslag (Utrusta van Ikea). Aan de binnenkant van elk kastje zit een plankje, dus 2 vakken achter elk deurtje.

Update 04-03-2018: Inmiddels heb ik het tv meubel alweer 4 jaar. Tijd voor een nieuwe blog erover: KLIK HIER!

Dit vind je misschien ook leuk

55 reacties

 1. Hoi Eminke,

  Wat een goed idee, ik ga er eens over nadenken, misschien ook wat voor mij!
  Succes met je mooie blog, groetjes Ellen

  1. Hallo Eminke! Heel mooi vind ik dit ! Ook je salontafeltjes vind ik mooi, waar heb je deze gehaald ? Past goed bij je tv meubel ! Gr Steffie

   1. Hoi Steffie! Dankjewel voor je compliment. De lage ronde salontafeltjes zijn de Rhonda van Woood. Het hoge ronde tafeltje komt bij Kwantum vandaan. Het blad was eerst zwart, maar heb ik zelf wit geverfd.

 2. Hoi Eminke,

  Wat een super leuk idee. Welke hoogte hebben deze kastjes? 38 cm of 64 cm? Ik kan moeilijk kiezen welke hoogte ik moet nemen.

  Groetjes Leonore

  1. Hoi Leonore! De kastjes zijn 38 cm hoog. De plank is 5 cm, daar word het ook al hoger van. Je kan ze ook nog op pootjes zetten of aan de muur hangen, ook mooi!

 3. Gaaf idee! Precies wat ik zoek voor onze woonkamer. We willen ook een tvmeubel van zeker 3 meter breed. Veel witte, strakke tv meubels zijn hoogglans, terwijl ik, net als jij, de warmte wil behouden. Ik denk dat ik je na ga apen 😉

  1. De besta kastjes zijn volledig intact. De deurtjes zijn zo hoog als de volledige kastjes. Daar bovenop ligt de plank. Deze ligt los, wat door het gewicht geen enkel probleem is.

 4. Hallo Emi,

  wat een prachtig tv meubel, past uitstekend bij mijn eikenhouteneettafel!
  Praktische vraag: ik neem aan dat je gekozen hebt voor de lappviken deurtjes en waar heb je het drukbeslag geplaatst?

  Groetjes,
  Lottie

  1. Hoi Lottie. Ik weet niet meer precies hoe de deurtjes heetten. Het is in ieder geval wit hoogglans. Als je op het deurtje drukt, springt hij open. Het drukbeslag kun je heel makkelijk binnenin aan de zijkant van de kastjes monteren, ik deed dat steeds zo hoog mogelijk. Het drukbeslag is los te koop bij Ikea en heet Utrusta.

  1. Hoi Roos! Dankjewel! Het is Grind van Histor. Zit er al een aantal jaar op, weet niet of het nog te koop is. De kleur is in het echt niet precies hetzelfde als op de foto

  1. Hoi Margit. Dat durf ik niet te zeggen. Het zijn kastjes, geen zitmeubelen. Dus ik weet niet of het stevig genoeg is. Als je er echt op wilt zitten zou ik een volledige ombouwconstructie maken..

 5. Hallo, even heel veel complimenten voor deze mooie creatie van de kast!! Ik heb nu een weekje dezelfde Besta kast staan alleen dan de driedeurs. En vind dit een geniaal idee, wil dat dus ook gaan uitvoeren met de houten plank erbovenop. Jij hebt ook drie stuks naast elkaar zag ik op je blog. Krijg je daar geen kieren van? Of heb je de kasten aanelkaar bevestigd? Ik wil er namelijk eigenlijk ook nog een naast zetten maar ben dus bang voor ruimte tussen de kasten.

  1. Dankjewel Lilian! Er zit wel een kleine kier tussen, maar dat zit er sowieso tussen 2 deurtjes. Je moet echt goed kijken wil je het verschil zien. Ze staan los naast elkaar.

 6. Bedankt voor je snelle reactie! Heb me tweede kast al in huis, nu alleen nog in elkaar zetten. Ik vroeg me alleen nog een ding af, hoeveel cm heb je de diepte van het blad genomen? Als ik het namelijk op meet met de deurtjes erbij gemeten zit ik op 42.5 cm. Jij hebt het blad toch ook over de deurtjes heen?
  Alvast bedankt weer! 🙂

  1. Het blad zit ook over de deurtjes. De deurtjes springen open als je er tegen aan drukt. Dit komt door het drukbeslag, te koop bij Ikea. Aan de achterkant steek het blad iets over het meubel heen, zo konden lelijke kabels uit het zicht weggewerkt worden.

 7. Hallo, super mooi meubel. Wij zijn ook zoiets aan het creëeren in ons huis. Mag ik de kleur van de olie van Woood weten? Is het de naturel variant?
  Groeten Machteld.

 8. Mooi tv meubel! Ik ben ook met zoiets bezig maar dan nog even wat langer i.v.m. lange muur. Welke zaagmaten heb je aan de zagerij door gegeven? Met name de diepte? Thanks!

  Groetjes

  1. Hoi Mike! De diepte is 44 cm. Hij steekt aan de achterkant over het meubel heen. Dan is er iets meer ruimte om de bedrading weg te werken. Aan beide zijkanten zit een stuk muur, dus het valt hier niet op. Het meubel is 3 meter, dus heb ik ook 3 meter laten zagen. Het hout kan wel krimpen en uitzetten, dus een halve cm extra kan ook.

 9. Wat een gaaf tv meubel zo! Ik vroeg me het volgende af. Helaas hebben wij maar een ruimte van iets meer dan 120cm voor de kast. Zou dit idee dan ook mooi passen denk je?
  En hoe ziet de binnenkant eruit? Zitten er planken in of gewoon een open ruimte? Was benieuwd, zou graag vooral daar ook speelgoed van zoontje op willen bergen.
  Alvast bendankf voor je reactie 🙂

  1. Hoi Lindi! Een Besta met 2 deurtjes is 120 cm, dus dat zou zeker kunnen passen! Ik zou wel voor een dunnere plank gaan denk ik, 2 cm vind ik bij zo’n klein formaat mooier staan. Binnenin zit 1 plank, dus je hebt 2 vakken. Er past wel wat in, maar of dat genoeg is voor al het kinderspeelgoed durf ik niet te zeggen.

 10. Bedankt voor je verwijzing naar je blog! Echt leuk om te lezen. Wij hebben nl ook zitten googlen naar een plank van 3 meter. En wist niet of een houtzagerij dit zou willen. We gaan dus daar eerst maar even navraag doen voor een mooie plank.

 11. Super gaaf idee, ik wil ook zoiets gaan maken, ik wil alleen deze kasten dan gaan ophangen over een breedte van 360 (3 kasten van 120)
  Paar vragen: die besta kastjes zitten standaard toch ook kabel-openingen in aan de bovenkant? dacht zoiets te zien op de ikea website

  Wat voor hout is die plank van gemaakt?

  Alvast tnx en heel mooi gemaakt!

  1. Hoi Mark! Bij mijn kastjes zitten geen openingen aan de bovenkant voor de kabels. Heb zelf aan de achterkant een klein gat geboord/gezaagd. Het hout is eikenhout. Succes!

 12. Heb je voor mij het adresje waar je de houtenplank hebt gehaald. Ik heb nl. offertes opgevraagd met de afmetingen en ebben allemaal een bedrag rond de €497

 13. Ik heb een vraagje dat bovenblas die standaard wordt meegegeven bij dr kastjes is dat 1 geheel of ook in losse delen.
  Wil ook zo een kast maar wel een bovenblas van 1 geheel

 14. Hi, I really love this TV furniture and would like to have the same at home. Are you sure your one is 60 cm wide ? And that Besta is available in 60 cm wide ? We can’t find it in France, only 40 cm. Thanks for your answer,

  1. Hoi Anna! Zoals in de blog staat beschreven, zijn het kastjes van IKEA en kun je de plank bij een houtzagerij op maat laten zagen. Ik maak deze dus zelf niet 🙂

 15. Hoi Emi,

  Erg mooie kast ! Wij zijn nu ook kijken voor een mooie plank :)Heb je onder de kast direct op de vloer staan of zit er nog een dun filt / of een soort platte beschermschijfjes onder ?

 16. Hoi Emi, erg mooie kast! Ik ga je na-apen denk ik. Ik heb al een offerte opgevraagd en krijg een bedrag van 800,- voor dat eiken houten blad. Dat wordt me wat te gortig. Mag ik je vragen waar jij dit hebt gekocht? Hartelijke groet, Simone

  1. Hoi Arjan. Het tv meubel is inmiddels alweer 4 jaar oud. De prijzen zijn niet meer te vergelijken. Destijds gekocht bij de Akkrumer Houthandel. Het zijn stukjes aan elkaar gelijmd. Een massief stuk is nog prijziger.

 17. I just discovered the website through Google search engine. You truly made a meaningful purpose. in the long term I actually wish to study different posts from your blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.