Racefietsen: beginnen met fietsen

Na 2 keer een halve marathon te hebben gewandeld, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Waar wandelen elke keer op hetzelfde rondje uitkwam en naar mijn mening niet snel genoeg ging, trok het racefietsen mij steeds meer. In het voorjaar hakte ik de knoop door en ging ik serieus op zoek naar een kwalitatief goede beginnersfiets. Deze vond ik al snel, maar door miscommunicatie bij een fietsenzaak ging dit helaas niet door. Gelukkig vond ik elders de perfecte oplossing, zelfs nog beter en mooier dan ik in eerste instantie van plan was. Inmiddels was het al begin augustus. Het halve wielerseizoen was al voorbij. Dat betekende wel dat ik een 2018 model fiets kon krijgen. De nieuwste, als eerste! Een mooie matzwarte Trek Emonda, (en heel belangrijk:) perfect afgesteld naar mijn lengte en meer. Wauw wat een ding! Sindsdien heb ik meerdere keren per week gefietst. Het wennen aan de klikpedalen ging vrij snel, tot nu toe ben ik slechts één keer vergeten uit te klikken (ja en dus gevallen, met een schaafwond op de knie als gevolg). Als je met iets nieuws begint, vallen je natuurlijk meteen een aantal dingen op:

 • Bijna alle wielrenners die ik onderweg tegenkom, dragen een helm. Gelukkig maar!
 • Wielrenners tot een jaar of 40 groeten bijna allemaal. Alles wat 50+ is daar kan bijna geen knikje van af. Groepen wielrenners groeten ook niet.
 • Wat waait het soms hard in Nederland. Heel hard!
 • Niet alleen wielrenners denken dat het complete fietspad van hen is, gepensioneerde echtparen op elektrische fietsen kunnen er ook wat van.
 • Je fietst op sommige afstanden echt mega hard. Zo anders dan op een gewone fiets. De eerste keer dat ik 39,8 km/u aantikte vond ik dat best eng. Want hard jonguh!
 • Afstanden en snelheid moet je opbouwen. Spierpijn in de nek, armen, benen en billen hoort er helaas allemaal bij.

Naast een fiets, heb je als je begint met wielrennen ook een aantal basisdingen nodig. Je kan dit zo duur maken als je zelf wilt:

Kleding:

 • 2 fietsshirts
 • 2 fietsbroeken (met zeem)
 • 2 sporthempjes
 • 2 sport bh’s
 • 2 paar fietssokken
 • Handschoenen
 • Fietsschoenen
 • Fietsbril
 • Helm

Ik ben nogal kritisch als het op kleding aankomt. Ik hou niet van schreeuwerige reclame shirts, ook niet van felle kleuren. Mijn favoriete fietskleding merken: La Passione, Café du Cycliste, Rapha, Vaude, Craft (goede basics). Ik heb lang gezocht naar een fietsbril voor mijn smalle hoofd. Ik kwam erachter dat zogenoemde “Asian Fit” brillen smaller zijn en mogelijk een oplossing. Nadeel, die zijn dus niet in Nederland te koop. Ik bestelde een “Asian Fit” bril van Tifosi via Amazon, en binnen anderhalve week was deze al binnen vanuit de USA. Het was een gokje, maar gelukkig zit hij perfect.

Handig voor de koudere dagen:

 • Arm- en beenstukken
 • Buff
 • Windjack, regenjasje of mouwloos vest

Voor op/aan de fiets:

 • Pedalen (deze zitten niet standaard bij de fiets. Je kan voor gewone of klikpedalen gaan)
 • Fietsbel (Het is zeer aso om “Aan de kant” te roepen. Bellen en vervolgens “Bedankt” roepen als je iemand inhaalt, is veel vriendelijker!)
 • 1 of 2 bidonhouders en bidons
 • Fietspompje (Er zijn kleine die je aan de bidonhouder kunt klikken)
 • Zadeltasje met extra binnenbandje, bandenlichters en multitool
 • Een fietscomputertje of fietsnavigatie
 • Voor thuis een grote fietspomp die genoeg bar kan pompen, en een schoonmaakset

Voor onderweg: (Past allemaal in de zakjes achterop het fietsshirt)

 • Een klein maar stevig slot om de fiets tijdens een pauzestop even vast te zetten
 • Zakdoekjes
 • Rolletje verband
 • Pleister
 • Mapje met OV-chipkaart, ID kaart, pinpas, wat kleingeld en een visitekaartje met telnrs van familie voor in geval van nood
 • 1 of 2 sportreepjes
 • Mobiele telefoon

Meer dan 70 km heb ik nog niet gefietst. Voor een langere afstand is het raadzaam meer eten mee te nemen, of natuurlijk ergens tussendoor te gaan eten. Ik ben nog aan het rondkijken voor een klein fietsrugzakje, waar meer eten en een windjackje in past. Dus als iemand hiervoor tips heeft?

Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe hard ik fiets, en welke route ik heb afgelegd. De app Strava is hier perfect voor. In Strava kun je ook routes maken en naar je fietsnavigatie overzetten. Ik heb een Polar V650. Deze navigeert alleen de vooraf ingeladen routes, je kan niet ter plekke iets iets invoeren. Hij registreert o.a. ook welke route je fietst, je snelheid en de afstand. De opgenomen ritten van de Polar V650 kun je weer synchroniseren met Strava. In Strava kun je dus je fietsprestaties bijhouden, maar ook die van anderen bekijken en vergelijken. Je kunt ook routes van andere Strava gebruikers opslaan, zodat je ze zelf kunt fietsen. Leuk als je niet precies weet waar je heen wilt of kunt! Als je samen fietst, kun je ritten ook aan elkaar koppelen. En uiteraard kun je kudos (likes) geven en reacties plaatsen bij elke rit. Een soort social media op zich dus. Een andere gave app voor na het fietsen is Relive. Je kunt je rit in deze app inlezen en dan word er een mooie animatie in vogelperspectief van gemaakt.

Als je veel alleen fietst, dan kan het interessant zijn om je in Strava of op Facebook aan te melden bij fietsgroepen die bij je passen. In mijn geval is dat een groep voor fietsende vrouwen (want vrouwen fietsen nu eenmaal anders dan mannen). Je kunt hier ontzettend veel van iedereen leren. Zo kreeg ik er hele bruikbare tips over fietsbrillen voor een smal hoofd, en sportvoeding. Fiets je in een groep, of samen met iemand anders, dan nog kan het interessant zijn om te lezen wat andere (beginnende en gevorderde) wielrenners bezig houdt.

Ik zeg het eerlijk, ik ben een mooi-weer-fietser. Dat ik pas in augustus ben begonnen met racefietsen, dat is dus best jammer. Want de herfst komt eraan en de vraag is tot hoe lang ik dan nog in enigszins goed weer (zonder die vreselijke harde wind) kan blijven doorfietsen. In de winter zal deze hobby winterslaap houden. Maar dan, als in 2018 het voorjaar weer begint, dan ga ik weer volledig los! En wie weet ligt er nog een Elfstedentocht (240 km) in het verschiet?

 

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.